Samhällsvetenskapliga programmet

Inriktning Beteendevetenskap

Förstå världen genom att förstå människan. Vad är det som gör att vi tycker, tänker och agerar som vi gör? Hur påverkar vi samhället och hur påverkar samhället oss?

Elev på samhällsprogrammet med en modell av en hjärna i handen.

Med en djupdykning i psykologi, sociologi, kommunikation och ledarskap, ungdomskulturer, filosofi och etnicitet och kulturmöten kommer du att få mängder med verktyg att förstå både människan och samhället på ett helt nytt sätt. Flera kurser kommer även att innehålla intressanta resor och studiebesök och besök av gästföreläsare och författare. Du kommer att få arbeta både teoretiskt och praktiskt i spännande projekt.

Öppna dörrar och studieresor

Vi beger oss ut i verkligheten och tar verkligheten in i klassrummet. Vi utför sociala experiment och undersökningar. Gör studieresor till Malmö, Köpenhamn och Stockholm, det finns även möjlighet till utbytesresor. Det kommer att gynna ditt lärande både på kort och på lång sikt.

Kubenprojektet

Ett samarbete med Raoul Wallenberg Academy där vi skapar en utställning om mänskliga rättigheter. Efter att kuben ställts ut i Simrishamn tar vi den till Stockholm där den ställs ut tillsammans med andra kuber från andra skolor.

Studera vidare

Efter din utbildning har du fått både breda och djupa kunskaper för att kunna läsa vidare till yrken som tex: psykolog, socionom, lärare, sjuksköterska, statsvetare, polis, kurator, journalist samt yrken inom PR och reklam.

Tre år med Samhällsvetenskaps-programmet

  • Lär känna dig själv och andra. Kurser inom sociologi, så som ungdomskulturer, skapar förståelse för varför vi blir de vi blir.
  • Lär dig att förstå andra och varför de tänker och känner som de gör genom undersökningar och experiment i psykologi och sociologi.
  • Lär dig hur samhällen skapas. Fördjupa dig i de stora frågorna som intresserar dig genom samtal och självständiga arbeten.

Poängplan

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Filosofi 1

50

Psykologi 1

50

Moderna språk steg 1/3

100

Moderna språk steg 2/4

100

Ledarskap och organisation

100

Kommunikation

100

Psykologi 2a

50

Samhällskunskap 2

100

Sociologi

100


Psykologi 2b

50

Ungdomskulturer

100

Religionskunskap 2

50

Humanistisk specialisering

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100