Bo och bygga

Vi har unika kultur- och bebyggelsemiljöer, integrerade i Österlens vackra naturlandskap. Kulturvärdena är viktiga för vår identitet och attraktivitet – någonting som vi är stolta över och vill värna om. Tack vare vår attraktivitet har vi en växande landsbygdsekonomi.

Äldre hus i bymiljö. På bilden syns ett hus med korsvirkesgavel, träfasad mot gata och halmtak. Bakom det huset syns ett vitt stenhus med ett tegeltak och bakom det, ytterligare ett tegeltak. Framför husen är en asfalterad väg och runtomkring grönskande träd och buskar.

Vår utmaning och möjlighet är att bevara det äldre och ursprungliga samtidigt som vi bygger på ett klimatsmart sätt och i harmoni med naturen. God arkitektur spelar en viktig roll för att bevara vårt landskap och gemensamma kulturarv. Det som vi bygger idag kommer att lämna avtryck för framtiden.

Här kan medborgarna påverka kommunens framtid

Tillsammans med medborgarna utvecklar vi planerna för det framtida Simrishamn. Klicka här om du vill läsa mer om vårt pågående utvecklingsarbete. Är du intresserad av en särskild detaljplan av ett område? Klicka här för att komma till Simrishamns kommuns detaljplaner. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns stöd och råd till dig som ska bygga nytt

Ska du bygga nytt i kommunen och söker efter råd och inspiration? Klicka här för att ta del av Simrishamns kommuns Arkitektur- och kulturmiljöprogram. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du se om det finns något särskilt att ta hänsyn till på platsen du ska bygga och hitta inspiration.

Ta kontakt med våra bygglovshandläggare för att få svar på just dina frågor.

Visste du att vi har en egen energirådgivare i kommunen? Här kan du få råd och hjälp – både om du ska bygga nytt eller om du vill energieffektivisera ditt befintliga boende.

Vill du köpa en tomt?
Klicka här för att se om vi har just din drömtomt till salu just nu.