Gymnasium

Efter avslutad grundskola finns möjligheten att fortsätta studier på gymnasiet. I Simrishamn finns både teoretiska och praktiska program. Vår gymnasieskola heter Nova gymnasium.

Välja gymnasium

Information om ditt gymnasieval hittar du på Skånegy.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här ser du vilka utbildningar som finns och hur ansökan och antagning går till. Vill du ha hjälp med ditt skolval är du välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledare på din skola.

Nova gymnasium

Under vinter/vår 2024 lanseras nya novagymnasium.se men under tiden kan du kika in på den nuvarande hemsidan. Länk till annan webbplats.

I Simrishamn finns Nova gymnasium, en kommunal gymnasieskolan, med både högskoleförberedande program och yrkesprogram. Nova gymnasium är den lilla skolan mitt i stan. Att vi är små betyder också att vi har nära till varandra, dels elever emellan men även elever och personal. Precis som vi vill ha det! Oavsett vilket program du väljer så får du växa både i ditt lärande, socialt och vi är måna om att förbereda dig på bästa sätt för nästa steg i livet. Vill du veta mer, ta en titt på Nova gymnasiums hemsida.

På Nova gymnasiums hemsida kan du läsa mer om skolans program, personal. Där hittar du även kontaktuppgifter och annan nyttig information.

Hamnabro - anpassad gymnasieskola i Simrishamns kommun

På anpassad gymnasieskola arbetar vi för att erbjuda undervisning i ändamålsenliga lokaler i en pedagogisk och social miljö som präglas av hög tillgänglighet.

KAA - Kommunalt Aktivitetsansvar

Det Kommunala Aktivitetsansvaret (KAA) är reglerat i skollagen. Alla kommuner i Sverige är för sina respektive kommuninvånare skyldiga att ta kontakt och erbjuda stöd till personer i målgruppen.
Du tillhör KAA om du:

  • är folkbokförd i kommunen
  • är mellan 16-20 år
  • inte har en gymnasieexamen
  • inte är i utbildning

Tillhör du målgruppen kommer KAA försöka nå dig, i första hand med ett vykort. Du kan sedan få ett påminnelsevykort om du inte återkopplat. I annat fall försöker KAA få kontakt via telefon eller slutligen hembesök med syfte att få kontakt om svar uteblir. Innan hembesök får du ett vykort med förslag på tid.

Det går jättebra att skicka ett sms, mejla eller ringa när som helst så sker återkoppling så fort som möjligt. Du är självklart välkommen till att ta kontakt även om du är över 20 år.

Framsikten

Framsikten är en verksamhet som vänder sig till ungdomar från 16 år som önskar stöd mot studier, arbete och självständighet. Verksamheten är ett samarbete mellan det Kommunala Aktivitetsansvaret, Socialtjänsten och Arbetsförmedlingen. Detta innebär att du kan få stöd och ha kontakt med studie- och yrkesvägledare, socialsekreterare och arbetsförmedlare under samma tillfälle. Du behöver inte ingå i det kommunala aktivitetsansvaret för att ta del av stödet via Framsikten.

Vi finns på Fredsdalsgatan 7 i Simrishamn. Öppettider är måndagar klockan 10.00 - 12.00 och torsdagar klockan 13.00 - 15.00. Följ oss på sociala medier för att få uppdaterad information om verksamheten.

Hur kommer jag i kontakt med Framsikten?
Du tar kontakt med KAA-ansvarig eller pratar med din handläggare på Socialtjänsten eller Arbetsförmedlingen. Framsikten finns också på sociala medier som Facebook och Instagram. Följ Framsikten Simrishamn för aktuell information om verksamheten.

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret