Inför besöket

Här finner du allt praktiskt inför ditt museibesök, som var man parkerar bilen eller barnvagnen, låser in värdesaker och hittar toaletter.

Österlens museums entré med rosa stockrosor och skånsk flagga en solig sommardag.

Inför besöket på Österlens museum

Besöksadress: Storgatan 24, Simrishamn

Hitta hit via Lantmäteriets karta:

Karta Österlens museum (lantmateriet.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hafreborg

Det fem våningar höga huset på Storgatan 24 kallas för Hafreborg och byggdes ursprungligen som sädesmagasin. Här vi har våra utställningar och här finns även vår museibutik. I Hafreborg finns utställningar på våning 1, 2 och 3. Utställningarna är öppna för besök året runt.

Fri entré

Vi har fri entré till alla våra utställningar och till trädgården, men tar ut deltagaravgift vid visningar och evenemang.

Museibutik

I entrén till museet finns museibutiken med stort utbud.

Museiträdgård

I anslutning till Hafreborg finns museets trädgård, som är tillgänglig för besök när museet är öppet. Under sommartid finns bord och stolar i trädgården och det är trivsamt att slå sig ner här med medhavd matsäck.

Åka kollektivt

Från Simrishamns station är det enklast att hitta till museet genom att ta sikte på kyrktornet. Följ Järnvägsgatan in mot stadens centrum. När du kommer till torget tar du vänster och följer Storgatan västerut. Det tar 7–10 minuter att gå från stationen till museet.

Åka bil

Museet har ingen egen parkering, men Simrishamn är en liten stad med gångavstånd till det mesta. All parkering är gratis i Simrishamn. Använd P-skiva, de flesta parkeringsplatser har tidsbegränsad parkering. Närmaste parkering finns på Stora Rådmansgatan, intill kyrkan, och på torget. Viss begränsning finns för biltrafik och parkering i centrala Simrishamn under sommartid.

På vår kommunkarta ser du var du kan parkera:

Karta över parkeringsplatser i Simrishamn (arcgis.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Österlens museums appar

Österlens museum har producerat två appar: "Simrishamn 900 år" och "Fornminnen på Österlen". Båda apparna är gratis att ladda ner. Apparna går att använda både på plats i staden och i landskapet eller hemma i bästa fåtöljen, för den som har svårt att ta sig ut. Läs mer om våra appar här på vår sida:

Österlens museums appar

Tillgänglighet

Toaletter

Det finns två toaletter på första våningen – en strax innanför museibutiken och en toalett med skötbord längst in i lokalerna på första våningen. Ytterligare en toalett finns på våning 3.

Besökare med rörelsehinder

Ramp finns till entrén från trädgården. Hiss finns i entrén, strax innanför museibutiken. Det finns två toaletter anpassade för rörelsehindrade – en på första våningen, längst in i lokalerna, och en på våning 3, i anslutning till utställningssalen.

Besökare med hörselnedsättning

Hörslinga finns i konferenssalen, på våning 3, där vi har programverksamhet. I utställningen Simrishamn 900 år förekommer flera olika ljud och miljön kan upplevas som bullrig för den som använder hörapparat eller är ljudkänslig.

Förvaringsskåp

I museets entré, invid trappan upp till våning 2, finns ett antal låsbara förvaringsskåp för väskor, jackor och dylikt.

Barnvagnsparkering

Längst in i lokalerna på första våningen finns plats för två barnvagnar. Barnvagnar är inte tillåtna i basutställningen på våning 2.

Museimagasinet Garvaren sett ur gatuperspektiv.

Inför besöket på Museimagasinet Garvaren

Hitta hit via Lantmäteriets karta:

Karta Museimagasinet Garvaren (lantmateriet.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besöksadress: Lädergatan 4, Simrishamn

Magasinet finns på industriområdet strax bakom stationen i Simrishamn. Här finns forskarrum, föremålsmagasin och arkiv samlade under ett tak.

Boka ditt besök

Vi har öppet för bokade besök tisdagar kl. 10–15 samt första torsdagen i varje månad kl. 17–20. Boka ditt besök via e-post till: garvaren@simrishamn.se. Ange i bokningen vad du vill titta närmare på i våra samlingar och arkiv så förbereder vi ditt besök. Fri entré.

Grupper om max 20 personer kan boka visningar i magasinet till en kostnad av 600 kr exklusive moms. Skolklasser betalar 490 kr, max 20 elever per grupp.

Åka kollektivt

Från Simrishamns station vänder du blicken mot havet och följer Stenbocksgatan tills du ser en gångtunnel under järnvägsspåren på höger sida. Gå genom gångtunneln. Du befinner dig nu på Lackgatan. Följ Lackgatan tills du kommer till T-korsningen. Den korsande gatan heter Lädergatan. Här ser du ett stort hus i gult tegel med taggigt tak. Ta höger i T-korsningen och följ Lädergatan upp till vänster. Här hittar du entrén till museimagasinet Garvaren. Det tar cirka fem minuter att gå från stationen till museimagasinet.

Åka bil

Kommer du norrifrån (väg 9) tar du av till vänster vid skylten som visar mot hamnen. Följ Strandvägen förbi Hotell Svea. Här byter gatan namn till Hamngatan. Följ Hamngatan förbi hamnen och vidare förbi alla fina hus som ligger på höger hand. Passera även Turistcentrum, som ligger på vänster hand, och fortsätt rakt fram. När du kommer till Lädergatan tar du höger och följer gatan rakt fram. Här ser du museimagasinet Garvaren. Entrén finns på husets västra långsida. Plats för parkering finns i området.

Kommer du västerifrån (väg 11) tar du andra avfarten i den första rondellen och fortsätter till nästa rondell. Även här tar du andra avfarten och fortsätter rakt fram. Sväng vänster när du kommer till Lädergatan och fortsätt rakt fram. Se parkeringsplatser på vår kommunkarta:

Karta över parkeringsplatser i Simrishamn (arcgis.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillgänglighet

Entré

Entré finns i markplan på västra långsidan av huset. Entrédörren är låst och ringklocka finns till höger om dörren.

Toaletter

Till vänster i entrén finns två toaletter.

Besökare med rörelsehinder

Entrén ligger i markplan och har en handikappanpassad dörr. Det finns en toalett i entréplan som är anpassad för rörelsehindrade. Det går bra att ta sig in i forskarrum, arkiv och magasin med rollator, rullstol och permobil. Hiss finns till avdelningar som ligger i källarplan och till kontorsdelen som ligger en våning upp.

Besökare med hörselnedsättning

Högtalaranläggning finns i entrén, där vi anordnar programverksamhet.

Förvaringsskåp

Ett antal förvaringsskåp för väskor och dylikt finns i entrén.

Kapprum

I entrén finns ett kapprum med krokar för ytterplagg.

Barnvagnsparkering

Möjlighet finns att parkera barnvagnar i entrén.

Kök

Det finns ett kök i entréplan med kaffebryggare, vattenkokare, porslin, diskmaskin och mikrovågsugn.

Kontakt och öppettider Österlens museum
Österlens museum på Storgatan
Öppettider:
Onsdag - fredag kl. 12-17
Helgfri lördag kl. 10-14

Sommaröppet 2/7 – 1/9:
Tisdag – fredag kl. 11-17
Lördag – söndag kl. 11-15
Kontakt och öppettider museimagasinet
Öppet för bokade besök:
Tisdagar kl. 10-15
Torsdagen 11/1, 1/2, 7/3, 4/4, 2/5, 13/6 kl. 17-20
Museimagasinet Garvaren
Lädergatan 4
272 36 Simrishamn