Ungdomens hus Bénka-dí

På Ungdomens hus Bénka-dí arbetar vi tillsammans med ungdomar för att utveckla en trygg, kreativ och drogfri mötesplats. Vi arbetar aktivt för delaktighet, integration och jämställdhet. Bénka-dí betyder: ”Att vara tillsammans är bra” på mandinkaspråket.

Ungdomens hus Bénka-dí exteriör min sina stora fönster och färgglada neonskylt.

Bénka-dí är Simrishamns kommuns öppna kultur- och fritidsverksamhet, en mötesplats för ungdomar från årskurs 7 upp till och med 17 år. Bénka-dí får över 300 besök i veckan jämnt fördelat mellan könen.

Central placering vid stationen

Verksamhetens centrala placering på Kulturhuset Valfisken, mittemot tåg- och busstationen, skapar tillgänglighet för ungdomar. Två tredjedelar av besökaren kommer från olika byar i kommunen.

Bénka-dí har öppet måndag till fredag mellan klockan 15.00 och 19.00. Utöver detta, på måndagar och onsdagar mellan klockan 15.30 och 17.00, ordnar personalen spontanidrott i Jonebergshallen dit cirka 50 ungdomar från olika skolor kommer varje vecka.

Delaktighet och kreativitet

Aktiviteterna på Bénka-dí planeras ofta spontant tillsammans med ungdomar. Det blir mycket matlagning, bakning, kreativt skapande och bordsspel.

På tisdagar ordnar vi debattklubb där vi tränar på att utrycka och lyssna på olika åsikter. På torsdagar har vi olika aktiviteter som fokuserar på avkoppling och hälsa.

På fredagar ordnar vi aktiviteter som karaoke, filmvisning, dataspelsturneringar eller roliga utmaningar.

Vi erbjuder även utflykter på studiedagar och under skolloven.

Trygghet och inkludering

Bénka-dí är en trygg, drogfri, jämställd och inkluderande mötesplats med stor delaktighet och ett gediget värdegrundsarbete. På Bénka-dí står ofta samtal, kreativitet och gemensamma måltider i centrum.

”Atmosfären är väldigt familjär och vänskaplig, något vi som jobbar på Bénka-dí är väldigt glada för,” säger ungdomssamordnaren Seth Selleck.

Målet är att välkomna så många ungdomar som möjligt och utforma verksamheten utefter deras intressen. Fritidsledare på Bénka-dí är ute på skolorna på dagtid för att nå nya målgrupper. Allt som Bénka-dí ordnare är kostnadsfritt för ungdomar.

Vill du veta mer?

Om du vill veta vad som händer på Bénka-dí eller vill veta vad andra ungdomar har på gång på Bénka-dí, kom in och prata med oss när vi har öppet eller följ oss på sociala medier, se nedan.

Broschyr bland gröna blad

Här kan du ta del av hela Bénka-dís historia!

Bläddra i foldern Bénka-dís 25-årsjubileum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller fortsätt läsa texten nedan.

Hur allt började ungdomar saknade en mötesplats

Våren 1998 åkte ungdomar från Simrishamns kommun tillsammans med lokala politiker till Porsgrunn i Norge för att lära sig mer om ungdomsdemokrati. Kunskap om FN:s barnkonvention hade spridits. Barn och ungdomar skulle få inflytande över frågor som berör dem. Ungdomars kunskap, erfarenheter och kreativitet skulle ses som en resurs i samhällsutvecklingen. Strax efter studieresan startades Simrishamns första ungdomsråd. Högst på ungdomsrådets prioriteringslista var en mötesplats för ungdomar som de själva kunde vara med och utveckla.

Ungdomens hus invigs

År 1999 beslutade kommunfullmäktige att renovera Östra Parkskolan för att öppna ett Ungdomens hus. Över 25 ungdomar träffades varje vecka tillsammans med den nyanställda verksamhetsledaren för att delta i planering av inredning, riktlinjer och aktiviteter. Ungdomens hus invigdes den 9 mars 2000. Sveriges Television var på plats med sin satellitbuss och sände live medan över femhundra medborgare kom förbi för att fira. Ungdomarna ville ge Ungdomens hus ett unikt och betydelsefullt namn. Inspirerade av en fritidsledare från Guinea Conakry valde de ett ord från mandinkaspråket, Bénka-dí, som betyder “Att vara tillsammans är bra.”

Ett engagerat ungdomsråd

Under 2001 ändrade ungdomarna på ungdomsrådets sammansättning. Istället för en formell organisation med valda representanter från olika skolor skulle alla ungdomar som ville kunna vara med på sin fritid. Det nya ungdomsrådet träffades varje vecka på Bénka-dí för att påverka både verksamheten och stora frågor i kommunen. De mest engagerade ungdomarna var väldigt intresserade av kultur i alla sina former. Då anställdes två kulturarbetare på Bénka-dí för att stödja och samverka med de unga som ville förverkliga sina kreativa visioner.

Populärt och utmanande

Bénka-dí blev snart ett aktivt center för ungdomskultur. Ungdomar blev kulturarrangörer, ljudtekniker, journalister, kockar, servitörer och lokalvårdare. Genom att fylla verksamheten med en stor variation av aktiviteter lockades ett stort antal unga från olika vänkretsar och subkulturer. Med en populär plats kom dock även stora utmaningar. Det tog flera år innan Bénka-dí lyckades etablera ett starkt värdegrundsarbete och en jämställd, trygg och inkluderande plats för alla.

Från ord till verklighet

Det är lätt att skriva ett dokument som säger att alla är välkomna. Det är dock en stor utmaning att skapa en trygg, öppen mötesplats där många olika ungdomar kan samsas. Det finns alltid en risk att en grupp tar över och aktivt motverkar andra. Besökare behöver skyddas från diskriminering, trakasserier, mobbning samt hot och våld. Mötesplatsen behöver vara attraktiv för så många som möjligt. Alla röster behöver höras. Om alla skulle välkomnas utan krav skulle de mest högljudda och aggressiva grupper ta över. Därför har Bénka-dí utvecklat ett tydligt budskap att bara de som är villiga att följa värdegrunden är välkomna. Värdegrunden sitter uppsatt i lokalen. Samtal tas med besökare så fort behovet uppstår. Även ungdomars delaktighet och inflytande behöver yttra sig inom värdegrunden. Till exempel behöver all musik som spelas på Bénka-dí spegla verksamhetens värderingar. Låtar som glorifierar våld, sexism, droger eller rasism får inte spelas. Språket som används i lokalen behöver vara respektfullt.

Inredning och aktiviteter påverkar

För att välkomna alla behövs ett starkt jämställdhetsarbete som inkluderar ett likvärdigt bemötande av alla ungdomar samt ett medvetet arbete med samtal, aktivitetsutbud och inredning. Vår erfarenhet har visat att om en lokal fylls med högljudda eller tävlingsfokuserade spel kommer mellan 70 och 80 procent av besökarna vara pojkar. Om det istället skapas lugna, mysiga rum och det ordnas aktiviteter som kan tilltala olika ungdomar, kommer lika många pojkar och flickor. Regnbågsflaggan på entrédörren underlättar för HBTQ+ ungdomar att känna sig välkomna. Tävlingar eller något högljudda aktiviteter kan ordnas då och då för att nå nya målgrupper men normen är ett mysigt vardagsrum med kreativa och lekfulla inslag för alla.

Ungdomsinflytande – Sommarfestivalen

Innan Bénka-dí öppnades hade det funnits en lång tradition av strandfester på skolavslutningen i Simrishamn. En kombination av alkohol, droger och vuxenfrånvaro ledde till otrygghet, trakasserier, våldsamhet och skador. Föräldrar visste att miljön var riskfylld men det var väldigt svårt att förbjuda högstadie- och gymnasieelever att gå på årets evenemang då ”alla skulle dit.” Ungdomsrådet uppmuntrades att skapa en ny tradition som skulle bli bättre för alla. De flesta i rådet kände någon som hade råkat illa ut på strandfesten och ville också hitta en lösning. Ungdomarna kom med ett förslag, att ordna en Sommarfestival med kända artister som skulle spela i Brunnsparken, mitt i stan. Med lite övertygelse lyckades de samla politiskt stöd för festivalen. Evenemanget behövde locka ungdomar men även vuxna som skulle kunna bidra till tryggheten. Daniel Lemma och Timbuktu spelade på första Sommarfestivalen och över tusen personer fyllde parken. Stämningen var glädjefylld och trygg. Strandfesterna försvann och Sommarfestivalen blev under tio år den nya traditionen vid skolavslutningarna.

Unga bygger skejtpark

Under flera år ordnade ungdomsrådet årliga ungdomsomröstningar där högstadie- och gymnasieungdomar fick lämna in förslag på stora kulturevenemang och de tre vinnare som röstades fram fick en budget att genomföra sina projekt. Vallokaler bemannades av ungdomar på skolorna och valvakor ordnades på Bénka-dí med offentlig rösträkning. Detta resulterade i flera kulturfestivaler och en stor skejtpark i trä som ungdomar och personalen på Bénka-dí designade och byggde tillsammans.

Streetdance

En dag under år 2000 frågade en 19 år gammal Ida Persson om hon skulle kunna erbjuda kurser i streetdance på Bénka-dí. Det fanns en lämplig lokal och Bénka-dí kunde erbjuda lite stöd med marknadsföring och anmälningar. Inom två år hade Ida över 150 elever varje vecka. Hon tränade upp flera unga ledare och startade en egen förening, Dance Fun. Så småningom hyrde föreningen egna lokaler och var en aktiv kulturarrangör i Simrishamn under många år.

Spontanidrott

För några år sedan uttryckte ungdomar en vilja att kunna vara aktiva i en sporthall utan att behöva ha plikt på närvaro eller fokus på träning och tävlingar. Bénka-dí fångade upp ungdomars förslag och över femtio ungdomar i veckan har deltagit i spontanidrott flera dagar i veckan under de senaste åren.

Två unga människor står på en stege och monterar bokstäver ovanför en entré.

Flytten till Valfisken

Efter åtta år på Östra Parkskolan började kommunen skissa på planer för att sälja byggnaden. Då inkluderades ungdomar i strategiarbetet för att hitta alternativa lokaler. Det var viktigt för dem att verksamheten skulle ligga kvar i stadens centrum, så nära buss- och tågstationen som möjligt. Utefter ungdomars önskemål renoverades lokaler på kulturhuset Valfisken och Bénka-dí flyttade dit under våren 2010.

En hållbar verksamhet

Bénka-dí har under alla år haft ett starkt och stabilt politiskt stöd samt en budget som har skapat möjligheter till kvalitet och utveckling. Att ha tillgång till engagerade medarbetare med rätt kompetens som ser och bekräftar varje besökare har varit grundläggande för värdegrundsarbetet och ungdomars delaktighet. Det har gjort det möjligt att fånga upp ungdomars behov, önskemål och spontana idéer, att skapa meningsfulla relationer på en trygg plats där utmaningar kan hanteras och nya metoder kan utvecklas.

Förändringar i ungdomskulturen och omvärlden

Samhällsförändringar har påverkat ungdomskulturen i världen och även i Simrishamn. Det digitala utbudet av musik, kultur och spel har ökat ständigt och ungdomars intresse av att skapa egna lokala kulturevenemang har minskat kraftigt. Bénka-dí har blivit mindre av ett ungdomskulturcenter och mer av en social mötesplats där det viktigaste är umgänge och samtal samt spontana aktiviteter som matlagning, bakning, bordsspel och lekfulla utmaningar. Under flyktingvågen år 2015 arbetade Bénka-dí aktivt för att välkomna alla nyanlända ungdomar. För att lyckas behålla värdegrundsarbetet och främja integration infördes en ny övre åldersgräns som innebar att alla är välkomna till och med den dagen de fyller 18 år. År 2020 kom stora utmaningar med coronapandemin. Under perioder begränsades antalet besökare och verksamheten behövde till och med stänga helt under några månader. När pandemin var över var ungdomars behov av att träffa varandra stort. Bénka-dí öppnade upp igen och antalet besökare blev fler än före pandemin.

Vi bygger broar

Det är naturligt att ungdomar, precis som vuxna, letar efter likasinnade eller folk de redan känner när de besöker en mötesplats. Dock kan vissa individer och grupper hamna utanför gemenskapen och spänningar kan finnas mellan olika besökare. Därför är det viktigt att arbeta aktivt för att skapa sociala broar mellan olika individer och grupper. Maten har alltid varit vårt mest effektiva verktyg för att skapa gemenskap och integration. På Bénka-dí lagar ungdomar mycket mat tillsammans för att bjuda in alla besökare till gemensamma fikastunder eller måltider. Bénka-dí har även utvecklat en kurs för ”Unga Brobyggare” där deltagare som kommer från olika skolor, vänskapskretsar och samhällsgrupper får en chans att prata om viktiga ämnen som fördomar, identitet och civilkurage. Ungdomarna får tid att lära känna varandra samt möjligheten att planera aktiviteter som kan bidra till integration.

Vänskapsdagen

För att nya sjuor ska ha lättare att lära känna ungdomar från andra delar av kommunen eller från andra vänskapskretsar, initierade Bénka-dí kommunens första ”Vänskapsdag” under våren 2023. Sjätteklassare från alla skolor i kommunen kom samman under en hel skoldag. Elever från olika skolor blandades i lag som fick roliga utmaningar som olika verksamheter i kommunen ordnade. Effekten blev tydlig hösten därpå då många nya sjuor från olika delar av kommunen kom till Bénka-dí och fler berättade att de hade lärt känna varandra på Vänskapsdagen. Våren 2024 ordnades en ny Vänskapsdag, något som kommer att vara en ny tradition.

Prisbelönt integrationsprojekt

Bénka-dí är känt i Sverige och utomlands för sitt integrationsarbete. År 2012 skapade Bénka-dí ”More Than One Story,” ett kortspel som bygger broar mellan människor i alla åldrar, från alla bakgrunder och kulturer. I över tio år har kortspelet använts bland annat i skolor, på äldreboenden, på konferenser och inom föreningsaktiviteter. Det har spridit sig över hela Sverige och runt om i världen på 30 olika språk med hjälp av hundratals kommuner och ideella organisationer. År 2014 tog projektet More Than One Story emot The Intercultural Innovation Award från The United Nations Alliance of Civilizations. År 2015, på Europarådets World Democracy Forum i Strasbourg, röstades projektet fram som vinnaren av ”The Democracy Innovation Award”. Intäkter från projektet finansierar extra aktiviteter för ungdomar i Simrishamn.

Framtiden

Den digitala världen inklusive sociala medier tar allt större och plats i ungdomars liv. Det digitala skapar nya möjligheter och samtidigt nya utmaningar och risker. En fysisk mötesplats där människor har tid att umgås, leka, skapa och lyssna blir allt viktigare i dagens samhälle. Bénka-dí kommer att fortsätta erbjuda en plats där värderingar som respekt, empati, delaktighet, inkludering, jämställdhet och trygghet blir synliga. En plats där ungdomar har möjlighet till delaktighet och där de tillsammans kan bidra till att skapa en bättre värld.

Kontakt och öppettider
Måndag - fredag kl. 15-19

Öppettiderna gäller inte under jul- och sommarlov.

Verksamheten välkomnar ungdomar från årskurs 7 upp till och med 17 år.

Verksamheten är gratis och drogfri.
Järnvägsgatan 2, 272 80 Simrishamn