Ungdomens hus Bénka-dí

På Ungdomens hus Bénka-dí arbetar vi tillsammans med ungdomar för att utveckla en trygg, kreativ och drogfri mötesplats. Vi arbetar aktivt för delaktighet, integration och jämställdhet. Bénka-dí betyder: ”Att vara tillsammans är bra” på mandinkaspråket.

Ungdomens hus Bénka-dí exteriör min sina stora fönster och färgglada neonskylt.

Bénka-dí är Simrishamns kommuns öppna kultur- och fritidsverksamhet, en mötesplats för ungdomar från årskurs 7 upp till och med 17 år. Bénka-dí får över 300 besök i veckan jämnt fördelat mellan könen.

Central placering vid stationen

Verksamhetens centrala placering på Kulturhuset Valfisken, mittemot tåg- och busstationen, skapar tillgänglighet för ungdomar. Två tredjedelar av besökaren kommer från olika byar i kommunen.

Bénka-dí har öppet måndag till fredag mellan klockan 15.00 och 19.00. Utöver detta, på måndagar och onsdagar mellan klockan 15.30 och 17.00, ordnar personalen spontanidrott i Jonebergshallen dit cirka 50 ungdomar från olika skolor kommer varje vecka.

Delaktighet och kreativitet

Aktiviteterna på Bénka-dí planeras ofta spontant tillsammans med ungdomar. Det blir mycket matlagning, bakning, kreativt skapande och bordsspel.

På tisdagar ordnar vi debattklubb där vi tränar på att utrycka och lyssna på olika åsikter. På torsdagar har vi olika aktiviteter som fokuserar på avkoppling och hälsa.

På fredagar ordnar vi aktiviteter som karaoke, filmvisning, dataspelsturneringar eller roliga utmaningar.

Vi erbjuder även utflykter på studiedagar och under skolloven.

Trygghet och inkludering

Bénka-dí är en trygg, drogfri, jämställd och inkluderande mötesplats med stor delaktighet och ett gediget värdegrundsarbete. På Bénka-dí står ofta samtal, kreativitet och gemensamma måltider i centrum.

”Atmosfären är väldigt familjär och vänskaplig, något vi som jobbar på Bénka-dí är väldigt glada för,” säger ungdomssamordnaren Seth Selleck.

Målet är att välkomna så många ungdomar som möjligt och utforma verksamheten utefter deras intressen. Fritidsledare på Bénka-dí är ute på skolorna på dagtid för att nå nya målgrupper. Allt som Bénka-dí ordnare är kostnadsfritt för ungdomar.

Vill du veta mer?

Om du vill veta vad som händer på Bénka-dí eller vill veta vad andra ungdomar har på gång på Bénka-dí, kom in och prata med oss när vi har öppet eller följ oss på sociala medier!

Kontakt och öppettider
Måndag - fredag kl. 15-19

Öppettiderna gäller inte under jul- och sommarlov.

Verksamheten välkomnar ungdomar från årskurs 7 upp till och med 17 år.

Verksamheten är gratis och drogfri.
Järnvägsgatan 2, 272 80 Simrishamn