Senior på Österlen

Här har vi samlat tips och råd för vardagen främst för dig som är senior i vår kommun, det vill säga du som är runt 70 år eller mer.

Två personer i grått hår och färgglada träningskläder cyklar på en skogsväg.

Här får du information och svar på frågor som hjälper dig att förebygga ohälsa och leva ett så självständigt, säkert, tryggt och meningsfullt liv så länge som möjligt. Under sommaren och särskilt om det blir värmebölja kan det vara extra viktigt att hålla koll på sitt vätskeintag men här finns även fler bra tips.

Aktiviteter

Simrishamns har många möjligheter till kultur och fritid. I flera arrangemang kan du delta digitalt.

På sidan Aktiviteter för seniorer Öppnas i nytt fönster. hittar du bland annat aktiviteter på kommunens träffpunkter Rosenborg och Lergöken.

Med teknikens hjälp finns det mycket att sysselsätta sig med både ensam och tillsammans med andra. Med en smart telefon eller ännu hellre en surfplatta som är mycket större, är det enkelt att få tillgång till aktiviteter för både sällskap, träning och underhållning. Låt dig inte skrämmas av tekniken, det finns hjälp att få. Tips och vägledning hittar du under nästa del ”Hjälp eller nyfiken på tekniken?”

Gemenskap

Det finns många möjligheter för dig att träffa andra. Gemenskap är en viktig källa till hälsa. Möjligheter finns att träffas digitalt, på riktigt, träffa nya människor eller hålla kontakten med de vänner och nära som du redan har.

”Vi är som pusselbitar, olika men lika unika. Alla passar inte ihop men var och en passar med nån” Text ur den skånska låten Lika Unika. Klicka för att lyssna-YouTube! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samtalsbänk i Hammenhög

På initiativ av Hammenhögs byalag har en samtalsbänk initierats. Varje onsdagseftermiddag klockan 14-15 finns någon från byalaget på plats vid bänken på torget i Hammenhög, redo för frågor och samtal med dig om allt mellan himmel och jord.

Psykisk ohälsa

Sviktande minne

Anhörigstöd

Simrishamns kommun har ett brett utbud av stöd till dig som är anhörig till någon med behov av stöd och omsorg. Både enskilt och i grupp.

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer, inom familjen, förekommer i alla åldrar, i alla samhällsskikt och kan se ut på olika sätt psykiskt, fysiskt, ekonomiskt.

Här kan du läsa mer och om vilken hjälp som finns att få både för dig som utsätts för våld och för dig som utövar våld.

Här kan du lära dig mer om den nya tekniken såsom telefoner, surfplattor, datorer, internet och mer därtill. Ta en liten bit i taget och våga prova!

Seniorsurfarna

Med hjälp av Utbildningsradions (UR:s) ”Seniorsurfarna” får du i sex avsnitt á 30 minuter följa fyra av Sveriges mest folkkära personer till ett träningsläger som ger dig digitala färdigheter. Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling hjälper dig att bli en ”fullfjädrad seniorsurfare”.

Instruktionsfilmer

För dig som hellre lär dig i små steg har Internetstiftelsen brutit ned tv-serien "Seniorsurfarna" till tolv korta filmer.

  1. Använda mobiltelefon istället för dator Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Skaffa e-post Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  3. Skicka sms, bilder och filmer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  4. Hur du använder mobilt BankID Öppnas i nytt fönster. (ett e-legitimationssystem för att kunna betala sina räkningar via nätet) Beställ mobilt BankID Öppnas i nytt fönster.
  5. Skaffa och använda swish Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  6. Appar Länk till annan webbplats. för nytta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  7. Appar för nöje Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  8. Hur man googlar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  9. Hur du använder Siri och Assistenten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  10. Surfa säkert i telefonen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  11. Handla och boka säkert på nätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Hallå konsument, en upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket har fler tips kring betalning, att handla från sajter utanför EU och om nätauktion Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  12. Hur funkar Instagram och Facebook? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpmedel i telefonen

I en smart telefon finns flertalet hjälpmedel inbyggda som underlättar till exempel vid syn eller hörselnedsättning men det är inte så lätt att hitta dem eller veta vad som finns. Funkaportalen ger dig god hjälp.

I en smart telefon och surfplattor finns även bra funktioner som stöd för minnet, till exmepel påminnelsefunktioner för att komma ihåg att ta sin medicin, kartstöd för att hitta till en viss plats eller sitt hem, möjlighet att markera vart man har ställt sin bil eller cykel.

Mitt digitala JAG

Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen har satt samman en utbildning ”Digitala jag” för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag.

Du kan välja ett spår för att börja utbildningen. Spåren bygger upp dina kunskaper steg för steg.

Mat och måltider för seniorer

För att vara frisk och orka med att röra på sig och behålla kroppens funktioner, styrka och självständighet i vardagen är det viktigt att äta tillräckligt mycket och näringsrik mat som smakar gott.

Mat är viktigt genom hela livet. Måltiden kan dessutom ge njutning och social gemenskap. Genom att äta bra mat och ha goda måltidsrutiner förebygger du både sjukdomar och annan ohälsa. Maten är också viktig för att man ska kunna återhämta sig och bli frisk om man har drabbats av sjukdom.

Lunchservering för pensionärer i Simrishamns kommun

Protein

Något som är gemensamt för alla är att vi med ökad ålder har ett högre behov av protein. Protein är viktigt både för muskulaturen och för sårläkning då protein finns i kroppens alla vävnader, hormoner, enzymer och viktiga delar i immunförsvaret. Bra källor till protein är till exempel mejeriprodukter, baljväxter, kött, skaldjur, ägg och fisk.

Vätska

När man blir äldre minskar ofta förmågan att känna törst, men det är ändå viktigt att man dricker. Man behöver cirka 1-1,5 liter vätska per dag, cirka 5-6 normalstora glas. Det är värdefullt att skaffa sig en bra vana att dricka någonting regelbundet under dagen.

Vätskeersättning – 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

D-vitamin

Som äldre behöver man få i sig mer D-vitamin, detta på grund av att huden inte kan tillverka vitaminet i samma utsträckning som när vi är yngre. Dessutom kan minskad aptit göra så att näringsintaget blir lägre. D vitamin tillsammans med kalcium är viktiga för att förebygga fall och benbrott. Är man över 75 år bör man ta ett dagligt tillskott av 20 mikrogram D-vitamin, utöver det som maten tillför. Den mängden, tillsammans med ett tillräckligt energi- och proteinintag, ger musklerna bättre förutsättningar att behålla sina funktioner.

D-vitamin finns naturligt i feta fiskar såsom lax, sill, makrill och ägg. De flesta mjölkprodukter, växtbaserade drycker. smörgåsfett och matfett är berikade med D-vitamin. D-vitamin bildas också via huden när vi är ute i solen.

Är du nyfiken på och vill lära dig mer i ämnet mat och måltider för seniorer samt hitta goda recept, se länkarna nedan:

På länken nedan hittar du goda och inspirerande recept. Matfröjd finns även som en app att ladda ner till mobil eller surfplatta.

Minska risken att falla

Socialstyrelsen ger oss tips om hur vi försöker undvika fallolyckor. Det handlar om matvanor, fysisk träning, mediciner och praktiska tips för att förhindra fall. Forskningen visar ett rakt samband mellan fall och försämrad hälsa både fysiskt och psykiskt även på längre sikt än de omedelbara skadorna.

På kommunkartan under fliken ”Uppleva och göra” kan du bland annat hitta var det finns utegym och motionsslingor i kommunen.

Säkrare hem

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har checklistor för hur vi får det tryggt och säkert hemma.

Räddningstjänsten i Skåne ger tips om hur vi förebygger bränder.

Råd vid värmebölja

Folkhälsomyndigheten ger oss råd som är bra att ha till hands om det blir värmebölja, för din egen del eller för någon i din närhet.

Fixartjänst

Om du behöver hjälp med enklare saker i hemmet, som att sätta upp gardiner eller lampor finns en fixartjänst Öppnas i nytt fönster. du kan ringa. Du når fixartjänsten via Kontakt Simrishamn Öppnas i nytt fönster..

Hjälpmedel i vardagen

Det finns en hel del mindre hjälpmedel du själv kan köpa för att underlätta din vardag såsom gripklo, burklocksöppnare, flasköppnare, tjockare handtag till besticken, penngrepp, antihalkprodukter, elastiska skosnören/snörlås så du slipper knyta, strumppådragare, förhöjningar etcetera. Det finns att köpa både i fysiska hjälpmedelsbutiker, ibland även i vanliga butiker för diversehandel. Apoteken har ibland en del, bland annat läkemedelsautomater som i komination med dosrullar ger god hjälp att komma ihåg sina mediciner.

På nätet finns det flera hjälpmedelsbutiker som säljer sådana produkter. Sök till exempel på orden: hjälpmedel, tekniska hjälpmedel, hjälpmedel för äldre etcetera.

Det finns flera appar som kan vara till stöd för dig i vardagen. Till exempel att göra-listor, hjälp att välja kläder efter väder, hitta vägen hem, timstock och så vidare.

Apportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du tips på flera användbara appar.

I telefon och surfplattor finns bra funktioner som stöd för minnet, till exmepel påminnelsefunktioner för att komma ihåg att ta sin medicin, kartstöd för att hitta till en viss plats eller sitt hem, möjlighet att markera vart man har ställt sin bil eller cykel.

Hushålls- och trädgårdsarbete

Det finns flera privata företag i kommunen idag som erbjuder hushållsnära tjänster såsom hjälp med städning, tvätt, fönsterputsning, trädgårdsarbete och så vidare. Med hjälp av RUT-avdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. upplevs kostnaderna ofta som rimliga. Företagen annonserar ofta via utskick eller i tidningar i din närhet, fråga grannar, vänner och bekanta om tips.

Du kan även söka på nätet. Sök till exempel på orden: Hushållsnära tjänster Simrishamn, Städhjälp Simrishamn, Trädgårdshjälp Simrishamn

Få hem dagligvaror

Så gott som alla matvarubutikerna i Simrishamns kommun erbjuder någon eller några av följande tjänster:

  • Beställning av varor digitalt eller på annat sätt
  • Hemleverans av varor
  • Upphämtning av varor i/vid butik

Vänd dig till just din favoritbutik för att höra vilka möjligheter de erbjuder.

Snurringen

I centrala Simrishamn finns ”Snurringen” som ett komplement i kollektivtrafiken.

Färdtjänst

Om du har svårt att ta dig fram i samhället kan du ha rätt till färdtjänst. Hos Skånetrafiken kan du läsa mer och ansöka.

Bli inte lurad

Polismyndigheten (polisen.se) tipsar oss om hur vi undviker att bli lurade på stan, hemma och på nätet.

Ibland kan byte till en annan och mer tillgänglighetsanpassad bostad underlätta för dig att vara självständig. Vid nybyggnad eller större renoveringar finns krav för att bostaden ska bli tillgänglig. Här kan du hyra eller köpa en annan bostad.

När du byter bostad tänk på följande så att du kan bo kvar länge:

  • Ytterdörr i nivå med marken utanför eller att hiss finns.
  • Sovrum i bottenplan.
  • Sovrum och toalett/badrum på samma plan.
  • Att badrum/toalett är tillräckligt stort och badrumsdörren tillräckligt bred för att ta sig in med hjälpmedel.
  • Att det finns duschplats i bottenplan alternativt att rummet (väggar och golv) är förberett för att ersätta badkaret med dusch.

Vid nybyggnation eller större tillbyggnad är detta krav från Boverket för att få bygglov.

Råd och tips när det blir en värmebölja

Om du behöver blanda egen vätskeersättning

Här hittar du 1177 Vårdguidens recept på hur du gör egen vätskeersättning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är allra bäst att använda vätskeersättning som du köper, så att doseringen blir helt rätt. Det gäller framför allt om ett barn under ett år ska få vätskeersättning. Men du kan blanda egen vätskeersättning om du inte har hemma och du inte har möjlighet att köpa.

Var mycket noggrann med måtten

Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt om du blandar själv. Använd exakta teskedsmått, inte vanliga teskedar. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt. Ta inte heller för mycket socker.

Smaka på lösningen innan barnet får den. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar.

Receptet nedan gäller för personer i alla åldrar, även barn. Men till barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från apotek, för att doseringen inte ska bli fel.

Recept

  • 1 liter vatten
  • 6 strukna teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter).
  • ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Blanda vatten, socker och salt. Det är viktigt att allt socker och salt har löst sig och att vätskeersättningen är genomskinlig innan den dricks.

Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalité, till exempel om du är utomlands. Blanda därefter det avsvalnade vattnet med socker och salt.

Döden kommer, det vet vi, men vi kan göra mycket för att bättre stödja den döende och dess anhöriga. Vi önskar en gemensam vision för ett bättre, tryggare och mer medkännande slut på livet.

På den här sidan har vi samlat information och olika vägar för dig som har funderingar och frågor kring döendet och sorg.

Här hittar du information om Framtidsplanering

Livsarkivet

Forskning har visat att planering i ett tidigt skede kan förbättra livskvalité för patienter och deras närstående efter en allvarlig diagnos. Bland annat kan man specificera vilka medicinska behandlingar man vill ha, generella önskemål vid livets slutskede, och önskemål kring begravningen.

Livsarkivet – önskemål inför din egen begravning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DöBra Kortleken

Ibland kan det vara svårt att samtala om sjukdom och döden. Då har Döbra forskningsinstitut utvecklat ett kortspel för att göra det lättare. Med hjälp av kortleken kan man bläddra igenom olika områden och göra sina prioriteringar kring livets slutskede och sammanställa en plan för framtiden.

DöBra Kortleken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vart kan jag vända mig om jag vill prata om döden?

Kyrkan

Övrigt

Sedan 2009 har det arbetats för att förbättra vård i livets slutskede, så kallad palliativ vård, för invånarna på Österlen. Här kan du hitta information om palliativ vård och allmänna aktiviteter såsom föreläsningar och paneldiskussioner.

Ensamhet och sällskap

Väntjänst Simrishamn Länk till annan webbplats.

Samtalsbänk i Hammenhög

På initiativ av Hammenhögs byalag har en samtalsbänk initierats. Varje onsdagseftermiddag klockan 14-15 finns någon från byalaget på plats vid bänken på torget i Hammenhög, redo för frågor och samtal med dig om allt mellan himmel och jord.

I dessa tider är det många som känner oro för sin ekonomi. Här har vi samlat lite tips på vart du kan vända dig för stöd och hjälp.

Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

När du ansöker om bostadstillägg prövas alltid om du också har rätt till äldreförsörjningsstöd. Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd även om du inte kan få allmän pension.

Servicekontor Simrishamn

Om det blir svårt för dig har vi i kommunen ett servicekontor dit du kan komma och få hjälp. Alternativt kan du kontakta vår kundservice. På servicekontoret hjälper vi dig att använda e-tjänster, fylla i blanketter och ansökningar samt ger information om dina pågående ärenden.

På servicekontoret samarbetar vi med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket så du kan få hjälp med ärenden du har hos dessa myndigheter.

Konsumentrådgivning

Om du vill prata med någon kring din oro

Diakon

Mary Leydy López
Telefon: 0414-41 24 85
Onsdagar och fredagar kl. 10-12
Mejl: maryleydy.lopez@svenskakyrkan.se

Stöd och behandling via nätet

Ibland är det långa väntetider för att få träffa en psykolog men på senare tid har det dykt upp flera alternativ där du kan få stöd och hjälp från psykolog via nätet.

Hos en del av dem gäller högkostnadsskyddet.

1177 hänvisar till dessa onlinetjänster som alternativ men du rekommenderas att först ta kontakt med din vårdcentral så hjälper de dig att bedöma om det är ett bra alternativ i just din situation.

Fonder att söka

Här hittar du ett axplock av olika fonder som finns att söka

Stiftelser och fonder Öppnas i nytt fönster.

Ekonomi och försörjningsstöd

Ekonomi och försörjningsstöd - Simrishamns kommun Öppnas i nytt fönster.

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret