Tillstånd, regler och tillsyn

När du ska starta en ny verksamhet eller om du redan driver en verksamhet, är det viktigt att du tar reda på om verksamheten kräver registrering, anmälan eller tillstånd.

Ytterligare information till dig som driver eller vill starta företag finns på verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stämpel

Här hittar du information om frågor som kan vara bra att veta oavsett om du startar eller redan driver ett företag. Behövs det bygglov, serveringstillstånd eller hanterar du livsmedel? De lokala ordningsföreskrifterna kan också vara bra att vara informerad om.

Bygglov

Information om hur du söker bygglov, vad som kan vara bra att tänka på samt information om de vanligaste åtgärderna så att du så enkelt som möjligt ska kunna veta vad du behöver skicka in kan du läsa om här.

Alkohol- och serveringstillstånd

Serveringstillstånd och tillsyn enligt Alkohollagen hanteras av en gemensam alkoholenhet. Du som söker serveringstillstånd ska skicka ansökningshandlingarna till Ystad-Österlenregionens miljöförbund där ditt ärende handläggs. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelshantering

Funderar du på att starta, eller driver du redan en servering, butik, tillverkar livsmedel eller annan verksamhet med livsmedelshantering är det extra viktigt att känna till vad som gäller. Ystad-Österlenregionens miljöförbund ger tillstånd och kontrollerar restauranger, gatukök, livsmedelsindustrin, butiker och andra livsmedelsföretag. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Checklistor och guider

På verksamt.se kan du skapa en egen checklista på vad du måste göra när du ska starta företag eller verksamhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välj vilken företagsform verksamhet du ska starta. Efter några enkla frågor får du både information och länkar som är direkt anpassade för dig.

Lokala ordningsföreskrifter

Som företagare är det viktigt att känna till även de lokala ordningsföreskrifterna som finns i vår kommun. På den här sidan finns alla föreskrifter samlade.

Cecilia Wennersten
Näringslivsutvecklare
Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret