Program på Österlens museum
Hösten 2024
Föredrag: Knäbäck i kristider
Lördag 5/10 kl. 13-14.30 OBS! FULLBOKAT
Österlens museum
Under 1940-och 50-talen stod området som idag utgör Ravlunda skjutfält i centrum för nyhetsbevakning och protester. Kulmen nåddes 1956 då staten menade att skjutfältet behövde utvidgas. Fiskeläget Knäbäck tömdes på sina sista invånare och husen revs eller flyttades. Idag protesteras det på nytt angående Ravlunda skjutfält. Enligt ett så kallat defense cooperation agreement (DCA) ska Ravlunda skjutfält öppna upp för amerikansk närvaro. Delar av skjutfältet spärras av och får inte längre besökas av allmänheten.
Kulturhistoriker Lena Alebo gör en historisk tillbakablick på det geografiska området och tittar närmare på hur protesterna såg ut den gången och vem som gick i täten för dem. Är det samma frågor som diskuteras nu som då och vad hade hänt om området inte blivit skjutfält?
I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Efter föredraget serveras kaffe och äppelkaka. Pris: 150 kr, medlem 120 kr. Anmälan och förköp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föredrag: Lantvärn, snapphanar och spionhäxor
Lördag 12/10 kl. 13-14.30
Österlens museum
Joanna Vadenbring föreläser om motstånd och integration på krigstidens Österlen 1675-1679. Föredraget handlar också om beredskap inför och under pågående krig, och hur snapphaneriet var förknippat med det i Skåne. Fokus ligger på lokalbefolkningens val och hur man ofta stod klämd mellan de två sidorna i kriget - många familjer hade kanske en son i svenska armén och en i danska. Samtidigt drog det lilla kriget bara till sig förkämpar för Danmark - vad berodde det på? Och vad spelade kvinnorna för roll i hela denna utveckling? Vi möter bara enstaka kvinnliga snapphanar i källorna, men däremot många kvinnliga spioner för båda sidor - bland annat en svensk "trollpacka" som greps för spionage för svenska kronan.
Joanna Vadenbring är historiker och skrev sin doktorsavhandling om det skånska kriget vid Europeiska Universitetsinstitutet (EUI) i Florens 2009. Sedan dess har hon fortsatt att forska om både enskilda livsöden och krigsföring i 1600-talets Skåne. Hon föreläser regelbundet om skånska kriget både på museer och i skolor.
I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Efter föredraget serveras kaffe och äppelkaka. Pris: 150 kr, medlem 120 kr. Anmälan och biljettköp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föredrag och busstur: Det fasta försvaret av Österlen
Lördag 19/10 kl. 10-15
Österlens museum
Föredraget handlar om Sveriges fasta kustförsvar med huvudsaklig inriktning på området i och kring Simrishamn under beredskapsåren 1939 – 1945. Fokus ligger på den omfattande Skånelinjen eller Per-Albin-linjen, som den också kallas. Försvarslinjen, som sträcker sig längs kusten från Båstad till Vieryd i Ronneby kommun, byggdes upp i snabbt tempo efter att Tyskland anfallit Danmark och Norge den 9 april 1940.
Föredragshållare Göran Mossberg är reservofficer inom Kustartilleriet/Marinen och ordförande i Svensk Fortifikationshistorisk förening. Han har bland annat medverkat i boken ”Taggtrådskust – Försvar i söder” (Leif Högberg, 2021).
Efter föredraget ger vi oss av på busstur. Bussen avgår ca kl. 11.30 från Stortorget i Simrishamn. Under Göran Mossbergs ledning reser vi norrut mot Haväng med flera stopp längs kusten där vi tittar närmare på några av de värn som byggdes under Andra världskriget. Medtag egen kaffekorg.
Föredrag och busstur genomförs i samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.
Pris för föredrag och busstur: 350 kr, medlem 250 kr. Anmälan och förköp föredrag och busstur. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Pris för enbart föredrag: 150 kr, medlem 120 kr inklusive kaffe och äppelkaka. Anmälan och förköp endast föredrag. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föredrag: Så försvarar vi oss mot propaganda
Lördag 26/10 kl. 13-14.30
Österlens museum
Nazityskland, Stalins Sovjet och dagens trollfabriker för tankarna till svart påverkan, det vi tänker på som propaganda. Frågan är vad propaganda egentligen är. Handlar den alltid om smutskastning, ideologiskt styrda osanning och starka känslor? Svaret är både ja och nej. Det är helt enkelt svårt att ringa in vad skillnaden är mellan påverkan i största allmänhet och propaganda. För att propaganda ska fungera krävs att vi är mottagliga, att det finns en öm punkt hos oss som personer eller i samhället som helhet. Det mest oroväckande är att vi som mottagare kan bli en del av den här processen. Men det lugnande är att vi kan förhindra att det sker. Under det här föredraget kommer Gunilla Almström Persson att räta ut några av frågetecknen.
Gunilla Almström Persson är språk- och retorikforskare. Hon har startat nätverken Språk och politik och Språk och makt vid Stockholms universitet. Vid sidan av sin forskning medverkar hon i medier för att kommentera svenska val och språket i politiken.
I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Efter föredraget serveras kaffe och äppelkaka. Pris: 150 kr, medlem 120 kr. Anmälan och förköp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Höstlov på museet: Halloween-pyssel
Onsdag 30/10 kl. 12-14
Österlens museum
Vi pysslar inför Halloween i Skrabban på Österlens museum. Spindlar, spöken, monster och andra läskigheter. Drop-in. Fri entré.
Höstlov på museet: Karva betlyktor
Torsdag 31/10 och fredag 1/11 kl. 12-13 och 13.30-14.30
Österlens museum
Ta del av den skånska traditionen att ”karva en bedelojta” som kan skrämma bort mörkrets makter. Vi gör betlyktor av museets egenodlade foderbetor. Alla är välkomna, både barn och vuxna. Barn under 10 år i vuxens sällskap. Fri entré. Begränsat antal platser. Anmälan via osterlens.museum@simrishamn.se
Ange namn, ålder samt kontaktuppgifter.
Österlen lyser: Rederikontoret lyser
Lördag 2/11 kl. 16-18
Österlens museum
Björkegrenska rederikontoret är öppet för besökare. Medlemmar ur föreningen Gamla Cimbrishamn tar emot, visar och berättar. Rederikontoret får även besök av medlemmar ur Österlen Berättar kl. 16.30 samt 17.30. Vad hände hos Björkegrens? Lyssna till berättelser från en svunnen tid. Fri entré.
Österlen lyser: Hällarna lyser
Lördag 2/11 kl. 18-20
Yxornas häll, Simrislund
Upplev hällristningarna i släpljusbelysning. Tillsammans med arkeologer från Österlens museum belyser vi hällen från sidan - det får bilderna från bronsåldern att träda fram på ett alldeles speciellt sätt. Fri entré. Drop-in.
Hitta hit: Yxornas häll ligger längs Branteviksvägen mellan Simrislund och Brantevik. Platsen är skyltad med kringla och här finns även skyltad parkering.
Arkivens dag
Lördag 9/11 kl. 10-14
Museimagasinet Garvaren
Årets tema för nationella Arkivens dag är arbete och fritid och gränsen mellan dem kan vara både knivskarp och suddig. Gabriella Signäs och kommunantikvarie Paulina de Vries berättar om Hantverkshusen på Mossgatan i Simrishamn. Husen som byggdes under 1950-talet var tänkta att hysa både arbete och fritid. Hur blev det egentligen?
Hållpunkter för dagen:
11.00: Visning av museimagasinet Garvaren.
12.30: Föredrag om Hantverkshusen i Simrishamn.
Österlens släkt- och folklivsforskarförening är på plats för att hjälpa till med släktforskning. I samarbete med Österlens släkt och folklivsforskningsförening och Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Fri entré. Begränsat antal platser. Förbokas - länk kommer inom kort.
Föredrag: Kristidsmatlagning på riktigt
Lördag 16/11 kl. 13-14.30
Österlens museum
Mari Andrée, från Beredskapsmuseet i Viken, berättar om krismatlagning under Sveriges tidigare ransoneringsperioder och hur det skulle kunna bli i vår tid. Det bjuds även smakprov på en kristidskaka.
I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Efter föredraget serveras kaffe och äppelkaka. Pris: 150 kr, medlem 120 kr. Anmälan och förköp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Julmarknad på museet
Söndag 1/12 kl. 11-18
Österlens museum
En traditionell julmarknad med lokalt hantverk av god kvalitet, både ute i museiträdgården och inne i Hafreborg. Upplev julstämning och passa på att göra fina inköp inför jul. Vi bjuder på varm glögg. Elduppvisning med temat folktro och sägner flera gånger under dagen. Fri entré.
Invigning av nya museibutiken
Söndag 1/12 kl. 11-18
Österlens museum
Sedan mitten av 1800-talet har det funnits en butik i Hafreborg i anslutning till Storgatan. Under hösten har vi renoverat museets butik och den har fått ett nytt utseende i 1800-talsstil. Nu är det dags för återinvigning av museibutiken med fest och gamman. Välkomna till en dag av julstämning i 1800-talsanda!
Invigning av utställningen Hjässan är kal och äggen är slut
Söndag 1/12 kl. 12-14
Österlens museum
En tvådelad utställning som handlar om övergångsåldern hos både kvinnor och män. Utställningen är skapad av journalisten och författaren Annica Carlsson Bergdahl med fotografier av Elisabeth Ohlson, som gjort sig känd för att utmana normer och tabun med sin fotokonst. "Hjässan är kal" sätter ljuset på vad övergångsåldern gör med män - om manlighet, åldrande, föräldraskap, prestation, sorg och kärlek. "Äggen är slut" handlar om kvinnors erfarenheter av livet och av klimakteriet. Vilka är drömmarna? Hur känns kroppen? ”Hjässan är kal och äggen är slut” är baserade på djupintervjuer med kvinnor och män i åldrarna 48–73 år. Fri entré. Utställningen pågår till 28/2 2025.
Sagor och traditioner kring jul
Lördag 14/12 kl. 13-14.30
Österlens museum
Julen är en tid för fest och lekar men också en tid då magiska krafter och väsen är i farten. Maria Heijbel och Veronica Jeppsson delar med sig av berättelser, folktro och forna tiders jultraditioner. För vuxna och barn över 7 år. Pris: vuxen 150 kr, barn upp till 12 år 75 kr inklusive adventsfika. Biljettköp via webben - länk kommer inom kort...
Öppettider höst 4/9-30/11
Onsdag till fredag kl. 12-17
Lördag kl. 11-15
OBS! 11/9-30/11 entré genom museiträdgården
Storgatan 24
272 31 Simrishamn
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Utställning om förbjudna böcker
7 oktoberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Välkommen till vänskapsbänken
7 oktoberHamnplan i Simrishamn, bland de andra bänkarna -
Gåfotboll för alla
9 oktoberJonebergshallen -
Du som anhörig till någon med demens
11 oktoberAnhörigcenter, Försörjningsvägen 10, Simrishamn -
Tisdagshäng
15 oktoberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn