Trafik
Här hittar information om parkeringsplatser, trafikregler, parkeringstillstånd och ställplatser i vår kommun.
I vår kommunkarta ovan kan du se var du kan parkera med olika fordon i Simrishamns kommun.
Klicka här för att se kommunkartan i helskärmsläge. Länk till annan webbplats.
Parkering
I Simrishamns kommun har vi omkring 4500 parkeringsplatser. Men i våra äldre fiskeläger är gatorna trängre och parkeringsplatserna färre. Även om gatorna är smalare, är det samma parkeringsregler som gäller. Var noga med att välja en plats för din bil där du vet att du får lov att parkera. Nedan kan du läsa mer om var du kan parkera och om de generella parkeringsreglerna.
I vår kommun finns ett stort antal parkeringsmöjligheter, i kommunkartan hittar du alla kommunala platser för olika typer av fordon. Där kan du även se hur länge du får stå på en parkeringsplats.
Klicka här för att öppna kommunkartan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I trafikförordningen (1998:1276) 3kap 47–57§§ finns generella bestämmelser om hur man får stanna och parkera. Förbud mot att stanna eller parkera enligt dessa regler anges inte genom vägmärken utan du måste kunna dem ändå.
Läs mer på: Trafikförordning (1998:1276) Svensk författningssamling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vill du veta vad skyltarna betyder? Klicka här för att läsa mer om skyltarnas betydelse hos Transportstyrelsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Generella regler som reglerar var du får stanna och parkera lyder:
- Du får inte parkera framför infarten till en fastighet, eller så att in- och utfart till fastigheten försvåras.
- I ett gångfartsområde får du endast parkera på särskilt anordnade parkeringsplatser.
- Du får inte parkera på en huvudled.
- Du får inte stanna eller parkera i en vägkorsning eller närmare än 10 meter från den korsande körbanans närmaste ytterkant. Gäller även vid trevägskorsningar (T-korsning).
- Du får inte stanna eller parkera på ett övergångsställe eller närmare än 10 meter före ett övergångsställe.
- Du får inte stanna eller parkera (med något hjul) på en gång- eller cykelbana.
- Du får inte parkera på en hållplats för bussar eller skolskjuts. Du får stanna på en hållplats, men bara för att passagerare ska kunna kliva i eller ur. Om inget annat anges gäller förbudet 20 meter före och fem meter efter hållplatsmärket.
- Du får inte stanna eller parkera annat än för att släppa av eller på passagerare på en parkeringsplats avsedd för rörelsehindrade.
- Du får inte parkera så att ditt fordon står utanför en parkeringsruta med något hjul.
- Du får inte stanna eller parkera så att fara uppstår, du hindrar eller stör andra.
- Inom tättbebyggt område får du inte stanna eller parkera på allmänna platser utanför vägen, t.ex. i diken, i skiljeremsor, i parker, i planteringar eller liknande. (Terräng = ett område som inte är väg). Utanför tättbebyggt område ska du stanna eller parkera utanför körbanan om det är möjligt.
- På en gata eller allmän väg får fordon inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag. Detta gäller inte i de fall generella regler förbjuder stannande eller parkering, till exempel vid backkrön, korsning, huvudled eller om särskild utmärkning anger något annat.
- På en väg får du endast stanna eller parkera på höger sida i färdriktningen. På vägar med enkelriktad trafik får du dock även stanna eller parkera på vänster sida. Det kan även genom lokala trafikföreskrifter meddelas bestämmelser om stannande och parkering. Dessa bestämmelser är anpassade till lokala förhållanden och utmärks normalt med vägmärken. Parkeringsreglerna bygger på två enkla huvudprinciper: Du får inte stanna eller parkera så att fara uppstår, du hindrar eller stör andra.
Fastighetsägaren har ansvaret enligt plan- och bygglagen att tillgodose det behov av parkering som kommunen bedömer att fastighetens användning ger upphov till. Det innebär att det är inte kommunens ansvar att ordna parkering, om inte kommunen själv är fastighetsägare, till exempel för skolor, förskolor och fritidsanläggningar. Däremot har Simrishamns kommun ett övergripande ansvar för parkeringsplaneringen och ska ange i vilken omfattning fastighetsägarna ska ordna parkering. Som stöd har Simrishamn, som många andra kommuner, en så kallad parkeringsnorm som används i detaljplanering och bygglovsprövning. Vid ansökan om bygglov ska en parkeringslösning bifogas i ansökningshandlingarna. Det ska framgå vilket parkeringsbehov som fastighetsägaren ser och hur parkeringsnormens krav ska uppfyllas. Vid ändring, om- eller tillbyggnad av befintlig verksamhet ska förändringens medförda parkeringsbehov tillgodoses.
Trafikanter ska använda p-skiva på samtliga tidsbegränsade parkeringsplatser i kommunen där parkeringsskylten har en tilläggstavla med symbolen ”p-skiva” eller texten ”p-skiva” under den tid som anges spå skylten.
Regler och bestämmelser för p-skiva:
Fordonets ankomsttid ska anges vid pilen, avrundad till den närmast följande halvtimmen räknat från den tidpunkt då uppställningen påbörjades.
Om ankomsten sker före den tidsbegränsning som anges på p-skylten, ställs p-skivan in på det klockslag då tidsbegränsningen börjar om fordonet ska stå kvar efter denna tidpunkt. Till exempel om du parkerar kl. 06.00 på en plats som har tidsbegränsning från kl. 08.00 ställer du in p-skivan på kl. 08.00.
P-skivan ska placeras framtill i fordonet, väl synlig och lätt avläsbar utifrån.
Parkeringsskiva eller motsvarande behöver inte användas om fordonet endast är parkerat under tid då tidsbegränsning inte råder.
P-skivans inställning på fordonets ankomsttid får inte ändras under pågående parkering inom tidsbegränsningen.
Endast en p-skiva får användas per parkeringstillfälle.
Här återfinns reglerna i Trafikförordningen kapitel 3 § 49.
Digital eller manuell p-skiva
Det finns olika varianter av p-skivor, digitala och manuella. En digital p-skiva ställer in tiden automatiskt. En manuell p-skiva ställer du själv in. Om du inte har någon p-skiva räcker det med en handskriven lapp där du anger ankomsttid enligt regelverket, exempelvis: Ankomsttid 13.30.
Behöver alla trafikanter använda p-skiva?
Ja, med några få undantag:
Du som har parkeringstillstånd för rörelsehindrad behöver inte använda p-skiva, regelverken för parkering med parkeringstillstånd finns med i beslutet som skickades hem till dig.
Motorcykel och EU-moped behöver av praktiska skäl inte använda p-skiva.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Utställning om förbjudna böcker
7 oktoberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Välkommen till vänskapsbänken
7 oktoberHamnplan i Simrishamn, bland de andra bänkarna -
Gåfotboll för alla
9 oktoberJonebergshallen -
Du som anhörig till någon med demens
11 oktoberAnhörigcenter, Försörjningsvägen 10, Simrishamn -
Tisdagshäng
15 oktoberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn