Badstränder i Simrishamns kommun på Österlen
Vår kust är nästan sex mil lång. I söder och norr finns vidsträckta sandstränder och däremellan finns en mängd olika naturtyper, allt från strandängar och alkärr till klippor och sandstenshällar. Landskapet är bedårande vackert och bryts på ett harmoniskt sätt av genuina fiskesamhällen och kulturhamnar.
I kartan ovan kan du se placeringen på alla våra offentliga badplatser samt friluftsbad med bassänger och badhuset i Simrishamn. Badhuset i Korsavadshallen stänger under sommaren då utebadet i Tobisvik öppnar för säsongen. Information om alla våra offentliga badstränder finner du längre ner.
Till många av stränderna är det bekvämt att cykla, vandra eller ta bussen. Skåneleden och Backaleden finns för dig som vandrar, Sydostleden och Sydkustleden för dig som cyklar. Om du tar bilen, parkera med omsorg och bara där du får, så att bland annat räddningsfordon kommer fram om olyckan skulle vara framme. Om du vill få en översikt över var du kan parkera, klicka på länken nedan.
Undervattensströmmar
Tänk på att det kan uppkomma livsfarliga strömmar vid många av våra stränder. Vanligast är att dessa strömmar uppstår när vinden ligger på utifrån havet. Några råd till när du badar på en strand där det kan förekomma utströmmar:
- Ha alltid uppsikt över barn. Små barn ska vara inom ”gripavstånd”.
- Vuxna bör finnas nära om barnen ska leka på uppblåsbara leksaker eller luftmadrasser.
- Ha som regel: gå ut, simma in. Då vet du att du bottnar.
- Simma längs med stranden.
- Om du dras med en ström; försök inte simma mot den, utan flyt med och simma längs med stranden tills du kan simma iland.
Vattenkvalité
Prover tas kontinuerligt på badvattnet vid våra stränder. Växtplanktonen förökas i vattnet under sensommaren. Kraftig algblomning kan ge uppkomst till hudirritation vid bad och vara direkt farlig för små barn och husdjur. Vattenkvalitén kan även försämras av bakterier. Såsom vid kraftig algblomning, avråder vi från bad även om vissa halter bakterier är för höga. Uppdaterad information om hur vattenkvalitén är nu, finner du på länken nedan.