Bidrag och ersättning
Här kan du läsa om bidrag för vägar och och ersättning för utsmyckning i våra byar.
Frågor?
Har du frågor hör av dig till Kontakt Simrishamn.
E-post: kontakt@simrishamn.se
Telefon: 0414-81 90 00
Google Translate enables automatic translation of all text on this website. The site is therefore not responsible for the correctness of the translation.
Här kan du läsa om bidrag för vägar och och ersättning för utsmyckning i våra byar.
Har du frågor hör av dig till Kontakt Simrishamn.
E-post: kontakt@simrishamn.se
Telefon: 0414-81 90 00
Fyll i och skicka in den här blanketten för ansökan om vägbidrag.
Skicka till: Simrishamns Kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, 272 80 Simrishamn.
Här kan du läsa om det reglemente som vägbidraget baseras på.
Ansökan ska ha kommit in senast 31 juli, året efter bidragsåret.
Ärende: SBN 2020/537
Grundbeloppet är fastställt av Samhällsbyggnadsnämnden den 2020-06-16 §143.
Grundbelopp för bidrag som utbetalas 2021 (bidragsår 2020) fastställt till 34,61 kr (uppräkning med 1,8 %).
A. Simrishamns kommuns bidrag till enskilda vägar utgår till väg för permanent bostadsbebyggelse. Bidragsberättigande vägsträcka är den sträcka som går från allmän väg till sista permanenta bostadshuset.
B. Väg som erhåller bidrag får inte stängas av för trafikering av allmänheten och ska vara far-bar hela året.
C. Väg som har både statligt och kommunalt bidrag ska vara minst tre meter bred och möjlig-göra möten mellan två fordon (oavsett fordonskategori), antingen genom att vägen är tillräckligt bred eller genom att det finns mötesplatser. Det ska i det sistnämnda fallet finnas sikt mellan mötesplatserna. Väg som har enbart kommunalt bidrag ska vara minst två meter bred och ska ha mötesplatser vid behov.
D. Samfällighetens totala bidragsberättigade vägnät ska vara minst 100 meter långt.
E. Vägsamfällighet som söker bidrag ska ha en styrelse och ha årsmöte årligen och i allmänhet bedriva organiserad verksamhet.
F. Simrishamns kommun ska besiktiga vägar som enbart har kommunalt bidrag vart tredje år. Vägar som har statligt bidrag besiktigas av Trafikverket vart femte år enligt de rutiner som Trafikverket har i dagsläget.
A. Det är samfälligheternas ansvar att själva anskaffa ansökningsmaterial och ansöka i tid.
B. Bidrag till underhåll av enskild väg ska sökas på av kommunen upprättad blankett, året efter bidragsåret. Ansökan ska ha inkommit senast 31 juli året efter bidragsåret.
C. Ansökan ska vara komplett, för att betraktas som inlämnad, dvs. ansökningsblanketten ska vara komplett ifylld och kopior på fakturor och underskrivet årsmötesprotokoll från bidragsåret ska bifogas.
D. Om bidrag beräknas på fakturor (och inte med hjälp av grundbelopp), då ska kostnad inklusive moms anses som bidragsberättigande. Endast direkta väghållningskostnader är bidrags-berättigande. Kostnader för vägskyltar, porto, försäkringar och dylikt är således inte bidragsberättigande.
E. Samfälligheten ska efter uppmaning, med beslut från Trafikverket styrka att statligt bidrag inte kan erhållas. För väg som är kortare än 1 000 meter krävs inget styrkande, då Trafikverket inte beviljar dessa vägar något bidrag.
Ansökan hos kommunen erfordras inte. De kontroller som Trafikverket gör innan en väg förs in i deras register över mottagare av statligt väghållningsbidrag och därefter följande löpande kontroller anses tillräckliga även för kommunens del.
Huvudregeln är att bidrag ska beräknas med hjälp av ett grundbelopp.
Samhällsbyggnadsnämnden fastställer grundbeloppet för bidrag som utbetalas 2021 (avseende bidragsår 2020) till 34,61 kr per längdmeter väg, avseende såväl sommar- som vinterunderhåll.
Grundbeloppet ska revideras varje år med den procentuella kompensation som samhällsbyggnadsnämnden får.
Bidrag till vägar som har enbart kommunalt bidrag lämnas med 55 % av grundbeloppet om det är grusväg och 45 % av grundbeloppet om det är asfaltsväg. Bidraget ska dock uppgå till belopp som inlämnade fakturor löper på, om detta belopp är lägre än belopp som räknats fram med hjälp av grundbeloppet.
Vägar som erhåller både statligt och kommunalt bidrag ska erhålla kommunalt bidrag med 16 % av grundbeloppet, om det är en grusväg och 8 % av grundbeloppet om det är en asfaltsväg.
Samhällsbyggnadsnämnden bör undvika att betala ut mer i väghållningsbidrag än vad som har avsatts för detta ändamål i budgeten. Om det har tillkommit nya vägar exempelvis år 1, då ska grundbeloppet för utbetalningsåret (år 2) som beslutades hösten år 1 gälla i vanlig ordning. Dock ska grundbeloppet för nästa utbetalningsår sänkas, för att säkerställa balans mellan budget och faktiska utgifter. En sänkning redan år 2 kan vara omständlig och förvirrande för sökande. Grundbeloppet ska väljas så att följande gäller:
Budget väghållningsbidrag = ∑X*A*16% + ∑Y*A*8% + ∑Z*A*55% + ∑W*A*45%
A= Grundbelopp
∑X = Grusvägar i meter som har statligt/kommunalt bidrag, total bidragsgrundande vägsträcka.
∑Y = Asfaltsvägar i meter som har statligt/kommunalt bidrag, total bidragsgrundande vägsträcka.
∑Z = Grusvägar i meter som har enbart kommunalt bidrag, total bidragsgrundande vägsträcka.
∑W = Asfaltsvägar i meter som har enbart kommunalt bidrag, total bidragsgrundande vägsträcka.
Simrishamns kommun lämnar inte bidrag till nyanläggningar.
Byalag och intresseföreningar i de olika orterna i vår kommun kan ansöka om utsmyckningsersättning. För att få ta del av ersättningen måste ni vara ett registrerat byalag/ intresseförening för antingen en tätort (mer 200 invånare) eller en småort (mellan 50 – 199 invånare). Som tätort kan ni söka för upp till 10.000 kr och som småort upp till 5.000 kr. I de fall då det finns mer än ett byalag eller intresseförening i en ort, delas ersättningspotten lika.
För att visa att ni är ett registrerat byalag/intresseförening så ska ni första gången ni ansöker lämna in stadgar och årsmötesprotokoll (med ekonomisk redovisning, revisionsberättelse och verksamhetsberättelse). Därefter räcker det med att ni lämnar in ett årligt årsmötesprotokoll (med ekonomisk redovisning, revisionsberättelse och verksamhetsberättelse) för att styrka att ni är en aktiv förening.
Tätorter (mer 200 invånare):
Baskemölla · Borrby · Brantevik · Gärsnäs · Hammenhög · Kivik · Sankt Olof · Skillinge · Vik · Vitaby · Östra Tommarp · Östra Vemmerlöv
Kan ansöka om upp till 10 000 kr per ort.
Småorter (mellan 50 – 199 invånare):
Gladsax · Gröstorp · Gyllebo · Hannas · Järrestad · Knäbäckshusen · Raskarum · Ravlunda · Rörum · Sandby · Södra Mellby · Vallby · Vitemölla · Östra Hoby
Kan ansöka om upp till 5000 kr per ort.
För att ansöka om ersättning ska ansökningsblanketten med en kostnadskalkyl fyllas i och lämnas in senast den 31 mars det år som ansökan avser. Om föreningen inte har lämnat in en godkänd redovisning för föregående år påverkar det ersättningsnivån för det följande året.
Det står byalagen fritt att fördela hur ersättningen används bara det används till ovannämnda utsmyckningar och följer den kostnadskalkylen som angetts i ansökningsblanketten som lämnats in.
Fyll i den här ansökningsblanketten med kostnadskalkyl för att ansöka om utsmyckningsersättning.
Skicka till: Simrishamns kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, 272 80 Simrishamn.
Ansökan ska vara inlämnad senast den 31/3 det år då utsmyckningen
avses inköpas.
Ja, senast 31/12 samma år som ni tilldelats utsmyckningsersättning ska återredovisning om hur ersättningen använts ske med godkända kvitton.