Tältning och eldning

Om du vill tälta eller göra upp en eld, finns det restriktioner och risker att ta hänsyn till på olika platser. Här kan du se vad som gäller i Simrishamns kommun.

Ovanstående karta visar vad som gäller i våra naturreservat. Klicka här för att öppna kommunkartan i helskärmsläge. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktigt att tänka på när du vistas i våra naturområden

Vid tältning och eldning ber vi alla att visa aktsamhet till naturen och ta med sig skräp och matrester när ni lämnar området. Just nu sprids svinpesten i Europa. Den är ofarlig för människor, men kan drabba våra vildsvin och tamgrisar. Spridning kan ske via kött och charkvaror, därför är det viktigt att inte lämna dessa kvar i naturen.

Här får du tälta i Simrishamns kommun

I kartan ovan kan du se var i våra naturreservat som det finns anvisade platser att tälta på och var det är förbjudet. På övrig mark får du tälta enligt de regler som gäller för allemansrätten.

Tältning enligt allemansrätten

Där allemansrätten gäller går det bra att tälta under ett par nätter, men det är viktigt att du tar hänsyn till omgivningen och till dem som bor där. Välj platser som inte ligger för nära bostadshus, inte heller på åkermark, planteringar eller på detaljplanerade områden med privata tomter. Tänk på att fråga markägaren om lov om du vill tälta där under ett flertal nätter eller om ni är ett större sällskap. I Tjörnedala strövområde går det bra att tälta. Där finns även en lägerplats i området samt en yta för tältning som är avgränsad från omgivande kobete. Andra platser det går bra att tälta på är Bäckhalladalen, Sträntemölla och Forsemölla. I Gyllebo får du lov at tälta under en natt.

Tältning på anvisad plats
De områden där du får tälta på anvisad plats finns i naturreservaten Maglehems ora, Verkeån (delområde 1) samt i Stenshuvuds nationalpark.

Platser med tältförbud i Simrishamns kommun

De platser där tältning är förbjuden i naturreservaten har röd samt gul markering i kartan ovan. I Simrishamns kommun har vi många vackra naturreservat samt Stenshuvuds nationalpark, i dessa områden är det inte tillåtet att tälta: Esperöd, Gislövs stjärna, Haväng och Vitemölla strandbackar, Impan, Maglehems ora*, Mälarhusen, Simris strandängar, Stenshuvud Nr, Svabesholm, Verkeån (delområde 1)*, Västra Stenshuvud, Åkarp – samt i Stenshuvud nationalpark*.

Tältning är även förbjuden på Haväng och vid Dösen. I Knäbäckshusen och Kråsebo är det tältningsförbud då hela området är detaljplanelagt och består av privata tomter.

Tältningsförbud råder även på alla landets EU-badplatser. I Simrishamns kommun är detta: Baskemölla, Gyllebosjön, Hjälmaröds strandbad, Knäbäckshusen, Kyhl (Borrby strand), Mälarhusen, Skepparp, Stenshuvud, Tobisvik, Viks fiskeläge och Vitemölla.

*Särskilt anvisade platser för tältning finns i området.

Var du får elda i Simrishamns kommun

I kartan ovan kan du också se var det finns anvisade platser att elda på i naturreservaten och var det är förbjudet. På övrig mark får du elda enligt de regler som gäller för allemansrätten.

Elda enligt allemansrätten

Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld i naturen, utan en möjlighet att göra upp en eld, under säkra förhållanden. Vid eldning är du ansvarig för att se till att den inte sprider sig eller skadar omgivning, natur, mark eller djurliv. Det är viktigt att välja en bra plats för att elden inte ska sprida sig, såsom på grus eller på sandig mark. Finns där närliggande rötter finns en risk att eld ligger kvar under marken och pyr, för att senare flamma upp.

Vi har många fasta eldplatser i kommunen, du hittar dem här i kommunkartan Länk till annan webbplats. under ”Uppleva och göra” där de är utmarkerade som grillplatser. Det säkraste är att göra upp en eld där eller på ett friluftskök.

Under de varma, torra sommarmånaderna är det extra stor risk för brand. Håll dig uppdaterad om när det är extra stor brandrisk och eldningsförbud.

Platser med eldningsförbud

Eldningsförbud råder alltid i våra naturreservat och i Stenshuvuds nationalpark, annat än på särskilt angivna platser. De områden där du inte får lov att elda i är naturreservaten Bäckhalladalen, Esperöd, Gislövs stjärna, Gyllebo*, Haväng och Vitemölla strandbackar, Impan, Maglehems ora, Mälarhusen, Simris strandängar, Stenshuvud Naturreservat*, Sträntemölla-Forsemölla*, Svabesholm* och i Stenshuvuds nationalpark*.

*Särskilt anvisade platser för eldning finns i området.

Eldning på anvisad plats

De områden där det annars är förbjudet att elda, men som har särskilt anvisade och fasta eldplatser har röd och orange markering i kartan ovan. De anvisade platserna finner du i Gyllebo, Stenshuvud nationalpark, Stenshuvud Naturreservat, Sträntemölla-Forsemölla, Svabesholm och Verkeån (delområde 1).

Om du ska elda på anvisad plats i Stenshuvuds nationalpark, är det viktigt att tänka på att det också är förbjudet att bryta av grenar från döda träd till brasan i området.

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret