Badstranden vid Rörum/Knäbäckshusen avstängd 2024

På grund av säkerhetsskäl är stranden vid Knäbäckshusen avstängd under 2024. Utforska i stället alla våra andra vackra stränder i kommunen, såsom Borrbystrand, Kyhls strandbad, Tobisvik och Vårhallarna.

En bild av den övre delen av ett trappräcke. Trappan är borta och kvar är en stor sandbrant. Träd visas och till vänster syns stranden och vattnet. Ovanför branten står kommunpersonal i gula västar och inspekterar skadorna.

Bakgrund till avstängningen av stranden vid Knäbäckshusen

Under stormen Babet den 20–21 oktober 2023 drabbades stranden vid Knäbäckshusen av omfattande skador. Ett betydande antal träd föll, en del av stranden spolades bort, och både slänten och trappan rasade. Som ett resultat har stranden vid området kring trappavsatsen och vidare söderut stängts av för allmänheten för att säkerställa säkerheten för besökare och boende. Simrishamns kommun uppmanar alla att respektera avstängningen så att naturen och slänten får en möjlighet att stabiliseras.

Varför är stranden avstängd?

Trappan är försvunnen och risken för nya ras längs slänten är betydande. Risken för fallande träd och stenar är också påtaglig.

Varför kan inte en ny trappa byggas till sommaren?

Den fortsatta rörelsen längs slänten gör det för närvarande omöjligt att bygga en ny trappa. Vi måste först utvärdera hur erosionen fortskrider och låta slänten stabiliseras.

Är det säkert att vistas i närheten av det rasade området?

Nej, det är riskabelt att vistas nära stranden vid Knäbäckshusen på grund av risken för ras längs slänten och strandlinjen.

När kan stranden öppna igen?

Det är svårt att säga exakt när stranden kan öppnas igen. Öppnandet beror på möjligheten att bygga en ny trappa och utvecklingen av stranderosionen.

Hur påverkar detta andra tjänster eller faciliteter i området?

Parkering och toaletter kommer att ha samma öppettider som föregående sommar. Dessa är tillgängliga för er som vill använda Skåneleden för vandring till exempelvis Stenshuvud.

Hur arbetar Simrishamns kommun med situationen?

Vi är regelbundet på plats för att bedöma risker och utforska olika lösningar för att möjliggöra tillgången till stranden.

Kan jag bidra praktiskt till att påskynda öppnandet av stranden?

Med tanke på den fortsatta erosionen finns det för närvarande inga praktiska lösningar för att återupprätta trappan. Det bästa sättet att hjälpa till är att undvika att beträda slänten och därmed ge naturen en chans att återhämta sig.

Vilken inverkan har stängningen på lokal turism och näringsidkare?

Stängningen kan leda till ett ökat tryck på andra stränder i närheten, vilket kan påverka den lokala turismen och näringsidkarna i dessa områden.

Klicka här för att läsa mer om våra andra fina stränder i Simrishamns kommun.

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret