Om du eller någon i din närhet vill ta sitt liv

Här kan du läsa om hur du kan hjälpa någon som mår dåligt och vill ta sitt liv. Du kan även få råd om du själv har tankar på självmord.

Ring 112 om någon hotar att ta sitt liv! Genom att larma 112 kan du rädda liv.

Självmord eller suicid, som det också kallas, är ett stort folkhälsoproblem i Sverige, ca 1500 människor omkommer årligen, men det finns hjälp att få.

Inom kommunen pågår arbete för att motverka självmord och det finns en rutin för suicidprevention sedan februari 2023.

Misstänker du att någon i din närhet funderar på att ta sitt liv. Våga fråga. Våga prata med personen och ge dig tid att lyssna. Det är inte farligt att prata om självmord och det ökar inte risken för att personen ska ta sitt liv. Tvärtom kan ett sådant samtal förebygga självmord.

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Våga ta hjälp. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du är inte ensam.

Har du eller någon du känner psykisk ohälsa och har svårigheter att klara av vardagen? Då kanske du är i behov av ett personligt ombud. Ditt personliga ombud kan ge råd, stöd och hjälp i ditt dagliga liv. Att ha kontakt med ett personligt ombud kostar inget och de har tystnadsplikt.

Läs mer om personligt ombud här Öppnas i nytt fönster.

Är det farligt att prata om självmord - kan det ”väcka den björn som sover"? Svaret är nej. Det finns många myter och vanföreställningar kring självmord. Faran med myterna är att de kan hindra oss från att agera på rätt sätt i allvarsamma situationer.

Myter om självmord (suicidezero.se) Länk till annan webbplats.

Inom kommunen pågår arbete för att motverka självmord och det finns en rutin för suicidprevention sedan februari 2023.

Rutinen är kommunövergripande och kunskapsunderlaget är hämtat från forskning och från vad som har framkommit under dialogmöten med polis, räddningstjänst, kommunala verksamheter och frivilligorganisationer.

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret