Feriearbete för dig född 2007 och 2008

Varje sommar erbjuder vi feriearbete för ungdomar till flera av våra olika verksamheter på Simrishamns kommun.

Flera tonåringar  i solglasögon håller om varandra och pekar in mot kameran

Feriearbete är jobb under sommaren med handledning och en möjlighet att prova på hur det är att jobba hos oss. Syftet är att du ska få erfarenhet av arbetslivet, prova på ett yrke i kommunen och kanske kan det hjälpa dig när du ska välja yrke i framtiden. Som arbetsgivare vill vi visa vår breda verksamhet och de olika yrken som finns.

Det erbjuds ett begränsat antal ferieplatser, så har du sökt feriearbete betyder inte det att du är garanterad ett feriearbete.

Ansökan för feriearbete 2024 är stängd.

Nedan finns vanliga frågor om feriearbetsplatserna.

Vanliga frågor och svar om feriearbete

För att kunna söka feriearbete i Simrishamns kommun 2024 måste du vara född 2007 eller 2008 och vara folkbokförd i Simrishamns kommun.

Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Du ansöker via en länk på sidan om feriearbete när ansökningstiden startar.

Ansökan sker i flera steg:

  1. Skapa användarkonto i vårt annonseringsverktyg/offentliga jobb/VISMA Recruit
  2. Logga in på ditt konto, fyll i ansökan och skicka in. I detta steg fyller du i en enkät om dina önskemål om typ av arbete och period.

Det finns dock ingen garanti för att du får en feriearbetsplats inom det arbetsområde som du önskar.

De här olika arbetsområdena finns att önska:

Sommarföretagare

Vill du prova på att driva ett eget företag under ditt feriearbete? Då ansöker du till feriearbete och väljer att bli sommarföretagare.

Sommarföretagare är för dig som vill veta mer om hur det är att starta och driva ett eget företag. Med hjälp av inspiration, workshops, coaching, säljträning samt ett startkapital får alla deltagare starta upp egna affärsidéer som man förverkligar under perioden.

Period: 1/7 – 19/7. Första veckan börjar med introduktion och utbildning. Därefter jobbar du vidare med din idé och ditt företag under två veckor.

Får man lön? Du får vanlig feriearbetslön och ett startkapital på 1000 kronor som du får behålla. Pengar du eventuellt tjänar på ditt företag blir dina egna.

Fakta

Sommarföretagare är en gemensam satsning mellan Simrishamns, Tomelilla, Sjöbo och Ystad kommuner och sker i samarbete med Ung Drive Academy, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och Region Skåne.

För mer information om UngDrive Academy: www.ungdrive.se/academy Länk till annan webbplats.

Du kan även kontakta näringslivsutvecklare Lars Persson: lars.persson@simrishamn.se, 0414-81 91 22.

-Vård och omsorg

Arbetsuppgifter är bl.a. att vara med på sociala aktiviteter, hjälpa till vid måltider, baka, städa med mera.

-Skötsel- och underhållsarbete

Arbetsuppgifter är parkarbete, ogräsrensning, skräpplockning och enklare underhållsarbete i hamnanläggning. Till största del utomhusarbete.

-Köksarbete

Arbetsuppgifter är lättare storköksarbete.

-Besöksvärd*

Som besöksvärd möter du besökare (både de som bor i staden och turister) på biblioteket och Österlens museum. Som värd blir du vårt ansikte utåt och visar de som besöker platserna vad som finns att se eller göra. Det ingår även uppgifter som att sortera, städa eller hjälpa till i reception/butik. Det publika är dock viktigast i rollen och du behöver vara inställd på att möta människor i olika åldrar. Det kan handla om att visa var något finns i huset eller visa ett barn hur ett pyssel eller lek fungerar.

-Städ/Lokalvård

Arbetsuppgifter är inom städ.

-Vaktmästaruppgifter*

Följa med vaktmästare och hjälpa till med olika uppgifter.

-Administration

Kontorsuppgifter som att sortera, arkivera och mata in data. Att följa med tjänstepersoner på deras olika ärenden.

-Sommarkulturskolan*

På Sommarkulturskolan kommer du att hjälpa till i klasser i konst, film, dans, teater, cirkus och musik för barn i åldrarna 6-12 år. Du ska tycka om att arbeta med barn och vara intresserad av kulturämnena, men du behöver ingen förkunskap. Du kommer också hjälpa till med förberedelser och städ.

-Arbeta med barn - “Läsa Äger”*

Du kommer att läsa böcker för lågstadieelever som är på fritids under sommaren. Vi söker dig som gillar barn och tycker det är ok att högläsa. Genom att prata om det ni läst skapas nyfikenhet och läslust. Det är bra om du är påhittig och gillar rörelselekar. "Att vara någons förebild är något väldigt fint". Det kommer du att bli som feriearbetare för Läsa Äger i sommar.

 

När du har ansökt kan vi komma att kontakta dig för en intervju.

*Du som kommer att få jobb i en verksamhet där barn vistas ska visa upp utdrag från belastningsregister.

Arbetstider är i genomsnitt 6 timmar per dag. Du får arbetstider från din arbetsplats.

Period 1: 17/6-5/7, du jobbar 84 timmar. (OBS! Midsommarafton är röd dag och du är ledig).

Period 2: 8/7-26/7, du jobbar 90 timmar.

Period 3: 29/7-16/8, du jobbar 90 timmar.

Sommarföretagare: 1/7-19/7, du jobbar 90 timmar.

Du kan ansöka om feriearbete under dessa perioder. I din ansökan kan du önska en eller flera perioder som passar dig, men du är inte garanterad att få just den period du önskat.

Period 1: 17/6-5/7, du jobbar 84 timmar. (OBS! Midsommarafton är röd dag och du är ledig).

Period 2: 8/7-26/7, du jobbar 90 timmar.

Period 3: 29/7-16/8, du jobbar 90 timmar.

Sommarföretagare: 1/7-19/7, du jobbar 90 timmar.

Nej. Eftersom så många som möjligt ska kunna erbjudas ett feriearbete.

Du får besked via mail. Därför är det viktigt att du anger en mail som du regelbundet läser när du gör din ansökan. I mailet får du ett förslag på anställningsavtal och en tid du ska komma på för att skriva under anställningsavtalet.

I mailet du fått finns ett förslag på anställningsavtal och information om vilken arbetsplats du ska jobba på och vem som blir din handledare. Kom och skriv under ditt anställningsavtal på tiden du fått.

Kontakta din handledare ca en vecka innan din anställning börjar för att få information om tid och plats för din första arbetsdag.

Lön 2024 är 76 kr/timmen. Lönen är inklusive semesterersättning.

Din tjänstgöringsrapport ska vara ifylld och påskriven av både dig och din handledare innan du kan få din lön utbetald.

Du får din lön utbetald beroende på vilken period du arbetar.

Period 1: Din lön utbetalas 26/7

Period 2: Din lön utbetalas 27/8

Period 3: Din lön utbetalas 11/9

Sommarföretagare: Din lön utbetalas 8/8

Löneförmedlande bank är Sparbanken Skåne. Inga uppgifter om bank och kontonummer behöver lämnas till Simrishamns kommun.

För att få lönen på ditt bankkonto gör du så här:

  • Du som har en e-legitimation kan gå in på följande länk och anmäla eller ändra kontonummer för din löneutbetalning www.swedbank.se/kontoregister Länk till annan webbplats.
  • Saknar du e-legitimation tar du kontakt med Sparbanken Skåne och anmäler dina aktuella kontouppgifter, vilket måste göras genom personligt besök på banken.

All lön är skattepliktig, men om din årliga inkomst 2024 understiger 24 238 kr behöver du inte betala skatt. För att arbetsgivaren inte automatiskt ska dra skatt måste du fylla i det på ditt anställningsavtal.

Du som kommer att få jobb inom Simrishamns kommun i en verksamhet där barn vistas ska visa upp utdrag från belastningsregistret.

Blankett för att begära registerutdrag finns på polisens webbplats. Länk till annan webbplats.

Du får sedan ett brev hem från Polisen med ditt utdrag ur belastningsregistret. Du ska inte öppna brevet utan ta med hela kuvertet och visa upp för arbetsgivaren.

Då hör du av dig till Frida Wildmark per telefon: 0414-81 90 00
eller via mejl kontakt@simrishamn.se

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret